Sökning

Fenomenalt!

Välkomna till att bekanta er med Leikki - Lekmuseets samlingar via några utvalda fenomen. Museiföremålen berättar om barndomens centrala lekar och sysslor, samt fenomen från olika tidsperioder. Vi presenterar här ett urval som kommer att utökas i framtiden.

Magi, superkrafter och fantasikreatur är barnens evighetsfavoriter och framträder via fantasytemat. En ny leksaksepok började med åttiotalsbarndomen och vår presentation är en hyllning till många av föräldrarna till dagens barn. Samlande, hemmalekar och spel är uråldriga lektyper. Krigstider har präglat barndomen med svåra upplevelser, vilka syns även i lekarna. Leksaksbutikerna representerar oförglömliga upplevelser och förverkligandet av barns drömmar. De käraste leksaksvännerna påminner oss om leksakens vikt och verklighet för barnen. De finsktillverkade leksakerna är en central del av museets samlingar, så som även självgjorda leksaker och lekar vilka exemplifierar barns uppfinningsrika fantasi.

Skriv dina egna minnen om bekanta leksaker i KOMMENTARER under leksakerna! När du undersöker samlingens föremål kan du klicka fram föremålens berättelser från Användning - MER.

Kom med på en leksresa till barndomen!

Upptäck barndomsfenomen!