Haku

Rakkaimmat leluystävät

Rakkaimmat lelut kulkevat joskus rinnallamme syntymästä elämän loppuun saakka. Usein paras leluystävä on lapsuuden unilelu, joka tuo turvaa pimeän tullen ja kuulee salaisuudet. Annamme erityistä merkitystä leluille, joihin meillä on vahva tunneside.

Pehmoeläimelle tai nukelle on helppo antaa ihmismäisiä piirteitä, kuten uskollisuus, ystävällisyys, tai rooleja kuten lohduttaja tai kanssaseikkailija. Supersankarilelu voi voimillaan päihittää kaikki muut ja suojella samalla leikkijäänsä. Kaikenlaisilla leluilla voi olla ”sielu”.

Inhimillistetystä lelusta voi tulla aktiivinen kaveri, jolla on omiakin tunteita ja sanottavaa. Kun leluystävä joutuu kadoksiin, lapsi voi ajatella, että myös lelu ikävöi leikkijäänsä.

Onko sinulla rakasta leluystävää?

"Rakkain nalle oli ja on edelleen alun perin siskolle ostettu Nutipää. Sisko sai sen 1-vuotislahjaksi, mutta pelkäsi nallen mörinää. Nalle vietti kaapissa muutaman vuoden, kunnes minä omin sen. Olin jo rakastanut nallelta korvat irti, kun serkku totesi ’nythän se on ihan nutipää’. Nimi jäi pysyväksi.”
s. 1966, lapsuus Helsingissä

”Lempileluni on iso nalle. Nalle lukee, riehuu ja tekee kaikkea mitä minäkin.”
s. 2017, lapsuus Kuopiossa

”Olen saanut lahjaksi aikaisessa lapsuusvaiheessa koirapehmolelun. Olen kantanut sen mukana aina kaikkialle, lentokoneeseen, yökylään, jopa omaan asuntooni, mihin muutin 19-vuotiaana. Minulla on se vieläkin tänä päivänä sängylläni. Juttelin ja halailin sitä aina kun tuli vastoinkäymisiä esim. koulussa, kaverisuhteissa tai ikävämmissä asioissa. Tipsu on ollut lohtuni jo yli 15 vuotta.”
s. 1999, lapsuus Espoossa

”Tärkeimmät lelut mulle oli ehdottomasti kangasvartaloinen nukke Milla ja valkoinen pörröinen pehmolelukissa nimeltä Kissa. Ne kulki mun mukana varmaan kaikkialle, erään kerran Milla oli unohtunut perhetuttujen luokse ja heille piti soittaa perään, että ottaahan pikkuserkku Millan viereensä nukkumaan yöksi. Lupasi ottaa. Milla haettiin heti seuraavana päivänä.”
s. 1987, lapsuus Espoossa

Tutustu kokoelman rakkaimpiin leluystäviin