Haku

Kotileikit

Liesi, silitysrauta, mattopiiska, nukke, nukensänky ja nukkekoti. Kotileikin välineet ovat usein oikeita esineitä pienoiskoossa. Ennen erikoistuneita lelutehtaita niitä jopa valmistettiin ”oikeissa” tehtaissa: Högfors valmisti nukenhelloja, Arabia nukenastioita ja Heteka nukenvaunuja. Kotileikki syntyy helposti myös ilman arkisen aherruksen välineitä – tarvitaan vain asukkaat ja leikki voi alkaa!

Vaikka kotileikki on lasten omaa mielikuvitusleikkiä, siihen sisältyy ajatus kodin askareiden ja roolien opettelemisesta. Nuken hoivaaminen on vastuun kokeilua: ”näin minä huolehdin vauvasta, niin kuin minusta on huolehdittu”. Jäljittelemällä aikuisten puuhia voi testata itseään suhteessa erilaisiin rooleihin ja toimiensa vaikutuksiin. Kotileikissä lapsi voi hallita maailmaa ja tehdä kaikki perheen päätökset talon sisustusta myöten.

"Petseillä [Littlest Pet Shop] leikin niin, että on koti ja koulu.”
s. 2013, lapsuus Paimiossa

”Talvella teimme ulkona lumeen kotileikit ramppaamalla jaloilla huoneita. Huonekalut syntyi käsillä taputtamalla lumeen.”
s. 1955, lapsuus Ruotsinpyhtäällä

”Itse en välittänyt kotileikeistä kovinkaan paljoa. -- En osannut kotileikkiä. Oma koti oli sen verran sekava, ettei siitä saanut toimintamalleja oikein niihin leikkeihin. Mieluummin leikin kauppaa tai koulua.”
s. 1963

”Yksi tärkeä leikki tulee mieleeni. Olin nimittäin ”vauvahullu". Halusin mahdollisimman oikean kokoiset ja näköiset vaunut ja vauvan. Löysinkin jäteastioiden viereen hylätyt vinorunkoiset lastenvaunut, jotka pysyivät suorassa, kun käytti työntäessä voimaa. Minulle ei kelvannut hiukselliset nuket, koska eivät olleet oikean vauvan näköisiä. Äiti osti pelastusarmeijan kirpputorilta tai Emmauksesta oikeita vauvan vaatteita minulle leikkeihin. Puin vaatteisiin täytettä ja leikkasin lehdestä oikean vauvan kasvot, jotka sitten vauvan hattuun puin. Työntelin tätä lähes "oikean" näköistä vauvaa pitkin Myllykallion kävelyreittejä.”
s. 1968, lapsuus Helsingissä

Tutustu kotileikin välineisiin