Haku

Fantasiaa!

Fantasiakirjat, scifisarjat, satuanimaatiot, taruolennot, kauhu, sarjakuvien hahmot ja lasten mielikuvitukselliset supervoimat – ilmassa on jotain fantastista! Fantasiakulttuuria ja sen pohjalta tehtyjä leluja yhdistää mahdollisuus yliluonnolliseen: vaatekaappi johtaa mielikuvitusmaailmaan, tavallinen poika löytää velhon voimat ja siemenistä kasvaa villiviidakko yhdessä yössä. On hauska leikkiä ajatuksella: entä jos mielikuvitukseni muuttuu todeksi ja pystyn mihin vain?

Fantasia- ja scifihahmoista tehdään paljon erilaisia tuotteita. Sarjakuvasta tulee elokuva, pelistä lelu, tv-sarjasta kirja – ja kaikista löytyy aihetta lelusarjaan tai keräilykortteihin. Fantasialeluja ei ole aina tehty vain lapsille, vaan niillä on suuri keräilijäkunta aikuisissa. Fanitetun lastenelokuvan hahmolelu voi inspiroida lasten leikkiä, mutta ei ole sen edellytys. Ken-nukke taipuu kyllä Kristoffiksi ja valoverho taikaviitaksi lapsen omassa mielessä.

"Myöhemmin fantasia-aiheiset roolileikit olivat suosittuja ja olimme esimerkiksi haltijoita ja ihmissusia. Näitä leikkejä tuli leikittyä vain ulkona, metsässä. -- -- Sain kirjojen fantasiamaailmoista paljon inspiraatiota leikkeihin ja omaan piirtämiseen ja kirjoittamiseen.”
s. 2002, lapsuus Espoossa

”Pihalla [leikimme] yleensä hippaa tai piilosta tai jotain niiden muotoa tai esitimme olevamme jossain fantasiamaailmassa. Yleensä leikin naapurini tai koulukaverin kanssa. Sisällä leikin yleensä Monster High -nukeilla kavereitteni kanssa tai sitten teimme musiikkia.”
s. 2003

”Harry Potteria sitten myös leikittiin siskoni kanssa monella eri tavalla, piirsin valtavasti paperinukkeja ja muita juttuja siihen liittyen ja askartelin omat aavepokat ja ajankääntäjän. Pukeuduin isäni vanhaan mustaan kylpytakkiin ja kaivoin jostain syömäpuikon taikasauvaksi. Opettelin paljon loitsuja ulkoa ja askartelin taikajuomaresepteistä oman taikajuomien oppikirjan. Välillä tuntui ihan musertavalta, ettei Tylypahkaa oikeasti ollut olemassa, enkä koskaan saisi kirjettä, jossa minut kutsuttaisiin sinne.”
s. 1999, lapsuus Veikkolassa ja Varsovassa

”Leikin vanhempien kanssa yleensä kauppaa tai sellaista, missä oli jotkut hahmot. Esimerkiksi agentti ja mystiset otukset oli kova sana. Kavereitten kanssa tv-sarjoista tai leffoista lainaaminen oli kova sana. Harry Potter ja Code Lyoko oli vakkarileikkejä kavereitten kanssa. Mulla oli myös yhden kaverin kanssa sellainen mielikuvitusmaailma, johon keksittiin hahmot ja tarinat ja leikittiin sitä tosi monta vuotta.”
s. 2000, lapsuus Uudellamaalla

Tutustu kokoelman fantasialeluihin